Clark Family Center


Portland, Oregon

Currently under construction, LCA designed and is providing construction administration for the four-story plus basement 60,000 sf multi-purpose office building for Clark Family Center. A Loaves & Fishes meal preparation and dining facility and a Grandma's Place Early Childhood Development Center will occupy the ground floor retail space. The building will be constructed of cast-in-place concrete walls, floors and roof, and have a masonry rain screen skin. Photovoltaic solar power is scheduled to be installed on the rooftop. LCA successfully achieved a zoning code height adjustment, other adjustments, and building code appeals through the City of Portland.

Community of Hope


Wilsonville, Oregon

In collaboration with the Community of Hope Building Committee, LCA designed a new Education Wing to their existing Church building. (Designed by Lundin Cole in 1997) The addition doubled the size of the existing facility and included highly specialized space planning for individual age groups including customized cabinetwork. The project included the introduction of a fire suppression system for both the existing building and new addition. The addition was designed to compliment the existing building's traditional Northwest regional style, with board and batten siding and steep gable and hip roof forms.

North Mall Heritage Park


Salem, Oregon

LCA provided master planning and architectural services for the second phase of this project for the State of Oregon for the Department of Administrative Services. The project entailed site evaluation and master planning, the relocation and restoration of 7 historic houses, including their conversion from residential use to commercial office space. Design work on the houses included an extensive survey of existing conditions, exterior renovation, and ADA upgrades. Sustainability efforts included the reuse of existing structures, on-site pretreatment of storm water, salvage and recycling of waste materials as well as incorporating low VOC, rapidly renewable and recycled products.

Northwest Bank


Portland, Oregon

Originally constructed in 1890, the Barber Block Building housed many businesses over the years, including a mortuary, vaudeville theater, furniture store, laundry, and most recently, a restaurant and bar. Ground floor improvements included seismic reinforcement of the brick shell, handicap accessibility upgrades, new mechanical and electrical systems, site improvements, as well as new finishes and furnishings. The historic quality of the building was retained and highlighted with the interior design by IDEA. LCA shepherded the project through the City of Portland Design Review, as well as handled construction administration duties.